Aakirkeby Nyheder Turist Virksomheder Kalender
Aakirkeby
Aakirkebys historie
Aakirkeby fik sin købstadsret i 1346, men byen har med sin beskyttede beliggenhed midt på Bornholm haft betydning langt tidligere. Det vidner den smukke Sankt Johannes eller Sankt Hans Kirke om.

Aa Kirke er øens ældste og største kirke. Den blev opført i midten af 1100-tallet med det usædvanlige tvillingetårn, der hæver sig over byen. Både tårn og skib har en interessant indretning og bygningshistorie, der fortjener et nærmere studie. Gotland-mesteren Sigraff’s døbefont fra 1100-tallet hører med sin runeindskrift til en af landets mest værdifulde.

Udover kirken findes ingen middelalderlige bygninger bevaret. Men Aakirkeby har haft et middelalderligt Sankt Hans Hospital, der lå uden for byen ved Spidlegaard, hvor de spedalske blev isoleret. I 1680 blev hospitalet flyttet ind til byen i et beskedent hus lige syd for kirken. Bygningen er fredet.

Det store torv er Aakirkebys stolthed og samlingspunkt. I det sydøstre hjørne ligger Det gamle Rådhus, som blev opført i 1867 af tømrermester M.B. Bidstrup, Rønne. Bygningen fungerer i dag som medborgerhus.
© SYTE 2004 - 2011   |   Kontakt webmaster